duminică, 31 martie 2013

Mascalzone - Cap.7.


MASCALZONE

Cap. 7.
Odata demult in timpul studentiei, un tanar promova examenele mai mult taras, el fiind considerat unul dintre smecherasii facultatii, care se descurca trecand de sesiune fara sa invete mai deloc, standu-i mintea la cu totul alte lucruri, decat la studiu.
Dupa revolutie insa, avand o profesie liberala, el a uzat din nou de capacitatile lui speciale de adaptare si in scurt timp a devenit unul dintre cei mai cunoscuti in bransa lui, cu rezultate financiare uluitoare, rezultate ce i-au permis achizitionarea mai multor imobile de lux, masini fantastice, de la Maseratti pana la alte marci exclusiviste, vacante de neuitat, oriunde pe globul acesta, unde se relaxa impreuna cu sotia si asta destul de des iar cu ei, mai veneau si alti prieteni de familie, foarte dragi, printre care si un anume barbat, care le era atat de drag, incat s-a amorezat pana si sotia lui de el...
Dupa mai mult timp de relatie mascata, ea a depus cerere de divort si de partaj, hotarandu-se sa renunte la sotul ei, cu care oricum nu mai avea mai nimic in comun de ani de zile, el fiind si un mare fustangiu, cu state vechi in domeniu.
Astfel ca sotia l-a parasit fara regrete pe barbatul ei dar minunatia s-a petrecut cand femeia a constatat, ca mai multe proprieteti comune, prin acte notariale si cu semnaturi false, fusesera transferate din proprietatea amandorora, pe numele unei fundatii numai a sotului, asa ca, ce era sa mai imparta ei doi, caci mare lucru nu mai ramasese de impartit...
Bun, acum sa nu va imaginati ca sotia era asa, in bataia vantului, atat ea cat si amantul, erau oameni de casa ai unor primarii bogate, ei primind deseori contracte cu statul dar asta nu insemna ca ea intentiona sa renunte la partaj.
A mers doamna noastra frumos si elegant la politie, a depus o reclamatie impotriva sotului si a notarului care legalizase actele false si dupa un proces cu mai multe zeci de amanari, s-a lasat totusi cu condamnari penale, atat pentru sot, cat si pentru notar dar ele au fost date cu suspendare, asa, ca sa nu-i chinuie prea mult bratul legii...
Doamna s-a casatorit ulterior cu amorul vietii ei, ducandu-si impreuna zilele in mare chin si agitatie, pentru a onora prea multele contractele oferite lor de catre primariile cele bogate iar in ceea ce-l priveste pe condamnat, el totusi s-a refacut destul de repede si cuprins de fericire, s-a casatorit cu o duduita, fosta colega de liceu a copilului lui si care, desi e cu mult mai tanara ca el, il iubeste ca o nebuna si are grija de el, ca nimeni alta...

Mascalzone - Cap.6.


MASCALZONE

Cap. 6.
In vacante ei merg in locuri exotice, Europa fiind deja caduca, adica pentru sarantoci si unde se comporta precum stapanii omenirii, se simt cu adevarat oameni impliniti, multumiti cu ceea ce au realizat in viata lor si unde, au timp sa stea si sa se gandeasca ei asa, cu profunda admiratie, Doamne, cum totul a fost posibil si cum au reusit ei numai si numai datorita calitatilor lor deosebite...
In vacante mai totdeauna se aciuieste si cate unul sau mai multe cupluri mai "modesti" financiar si care sunt invitati special pentru a se rade de ei, Domnii cei Mari profitand din plin si amuzandu-se copios de naivitatea si dorinta unora de a fi bagati in seama, punandu-i in situatii de-a dreptul jenante, in restaurante, unde Domnii cei Mari comanda cele mai scumpe si rare specialitati, de mii si mii de euro iar la plata, indiferent cine si ce a consumat, se achita totul in mod egal, spre chinul si disperarea saracilor Domni Mici.
La fel se intampla si in magazinele de firma, la ceasuri, bijuterii, haine, etc, unde rinocerii arunca cu multe zeci de mii de euro pe cumparaturi, fara sa se uite macar la cat cheltuie iar catelusii, incercand sa para neinteresati de subiect, se justifica neintrebati de nimeni, spunand, aaaaa, ei nu cumpara nimic caci au deja acasa de toate.
Pana la urma, transpirand in exces si impinsi de la spate de insistentele Barosanilor, achizitioneaza si ei asa din joaca, cate un suvenir, of, de cate 2500-3000 euro.
Situatia devine insa si mai dramatica cand Domnii cei Mari incep sa le curteze nevestele tinere si dragute si binenteles, in amuzament general si in pofida evidentei, catelusii cei bine dresati se prefac ca nu observa aceste excese de prietenie, aprobandu-le in mod tacit iar ele, nevestele, de multe ori dintr-o necontrolata pornire launtrica de parvenire si complicandu-si inutil existenta, cedeaza farmecelor irezistibile ale Domnilor Mari, care pentru ele n-au nici varsta, n-au nici infatisare, n-au nimic altceva, decat mirajul puterii si al banului...
Dar toate aceste inconveniente sunt pana la urma depasite cu brio, totul meritand din plin orice sacrificiu, caci oameni buni, ce e mai grozav pe lumea aceasta, decat sublimul moment al Micilor Domni, care la intrebarea oricui despre unde si-au petrecut vacanta, ei sa raspunda misteriosi si plictisiti in acelasi timp : eeee, am fost cu X si cu Y, in Locul Cutare si in locul Cutare si a fost, iti spun, fenomenal...

Mascalzone - Cap.5.


MASCALZONE.

Cap. 5.
Cu vreo 10 ani inainte de revolutie, un tanar brunet si oaches locuia in centrul capitalei, intr-o mansarda modesta ce ii fusese atribuita de ICRAL, deoarece mama lui lucra ca si croitoreasa la Gospodaria de Partid si acolo, frumosul nostru se intalnea in mare ascuns cu o domnisoara superba, tot bruneta si oachesa si care era curtata de mai tot Bucurestiul, atat de frumoasa era.
Intalnirile aveau loc noaptea si asta pentru ca ziua, domnisorul era ocupat cu una dintre cele doua fiice ale unui foarte inalt demnitar comunist, o duduie masiva, ciolanoasa si cu un nas pe masura, cu care s-a si casatorit in scurt timp, renuntand fara regrete la amorul lui cu ochi frumosi, bruneta.
Nunta mare, la un restaurant faimos din Bucuresti, pe care dupa revolutie s-a si grabit de altfel sa-l cumpere, lume minunata, toata crema societatii comuniste, veselie si antren.
Sotia activa intr-una din Directiile Securitatii, ca si sora ei dealtfel si care si ea, sora, la randul ei se casatorise cu un tanar de pe undeva de pe langa Bucuresti, brunet si el, tot asa, cu nunta mare si cu mult fast.
Dupa revolutie, toti patru au plecat in America, tara tuturor posibilitatilor, unde au si primit rapid cetatenie dar nu stiu cum se face, ca ei tot in Romania au ales sa-si desfasoare afacerile, sigur, prin intermediul interpusilor si a mai multor firme offshore si astfel au devenit in scurt timp, cu sprijinul obligatoriu si amplu al fostelor/actualelor structuri securiste, unii dintre cei mai bogati oameni din Romania.
Ele au ramas in America iar ei, cu multa dibacie, au penetrat toate mediile transpartinice importante, acoperindu-se astfel de orice eventuala fisura in imperiul pe care si-l creasera, patrunzand in cele mai selecte si de elita cluburi ale politicienilor, devenind nasi pentru mai multe cupluri din Organizatie, caci o putem numi asa fara sa gresim si singurul derapaj de la acest program perfect conceput, a fost divortul unuia dintre ei, care n-a mai rezistat asaltului frumoaselor bucurestence si s-a indragostit si oricum, tata socru era deja oale si ulcele de mult, ce era acum sa mai faca omul cu fiica-sa?

Mascalzone - Cap.4.


MASCALZONE.

Cap. 4.
Avem acum de-a face cu un tanar care in anii 80, fiind proaspat absolvent de facultate, a devenit cercetator al unui renumit institut si cum era si foarte inteligent si frumos de pica, e clar ca avea si un suces imens la fete dar pentru el, burlacia s-a oprit atunci cand a cunoscut o domnisoara, o fata dintr-o familie de oameni extraordinari, nu foarte bogati si s-a casatorit cu ea, facand imediat si un copil foarte reusit, spre bucuria intregii familii.
Dupa revolutie, sotia impreuna cu mama ei si-au deschis un chiosc cu de toate, in curtea casei parintesti si cum erau foarte harnice, banii au inceput sa se acumuleze, putin cate putin iar el, barbatul, isi continua linistit munca de cercetare, el nefiind deloc pragmatic si nepricepandu-se la cele lumesti.
Dupa ani, afacerea crescuse suficient de mult incat sa se poata dezvolta, situatia financiara devenise foarte buna si datorita stilului incredibil si foarte descurcaret al sotiei, ei au cunoscut o multime de oameni politici importanti, devenind ulterior, unii dintre sposorii de serviciu ai unui mare partid politic.
Aceasta situatie favorabila le-a servit la achizitionarea pe baza de licitatie, a unei foarte mari oportunitati, o afacere ce avea sa-i propulseze in topul celor mai mari firme romanesti.
La multiplele insistente ale sotiei el si-a dat demisia de la institutul de cercetari, care oricum devenise falimentar de acum si i s-a alaturat sotiei, ajutand-o cu succes in conducerea firmei.
Banii garla, succes imens, contracte cu statul fara numar si uite asa, an de an, lucrurile mergeau perfect dar la un moment dat, barbatul nostru parca a inceput sa se leneveasca, nu mai era asa activ, devenise cam delasator dar sotia, foarte capabila, tinea ea singura tot greul si firma mergea mai departe, fara sa se simta prea mult neparticiparea lui.
Ce se intamplase oare cu omul nostru? Nimic grav, se apucase si el la batranete cum s-ar spune, sa-si traiasca viata, ca tot omul si incepuse sa bea foarte mult, enorm, se inconjurase de fete tinere, frumoase si dezinhibate, carora le facea si poze nud, pe care le punea frumos pe calculatorul lui de acasa, ba i le-a aratat chiar si nevestei, precizandu-i sa nu-si faca probleme, ca el nu le iubeste, Doamne fereste, e doar asa, un hobby...
Acum sotia naucita de evolutia sotului, ce era sa mai faca, a inceput sa-l tot momeasca, ba cu cadouri scumpe, ba cu masini de lux dintre cele mai minunate, adevarate OZN-uri pamantene, felurite calatorii exotice, bilete in loja VIP la turneele de Grand Slam, el fiind si un mare pasionat de tenis, sedinte la psiholog dar nimic, absolut nimic nu s-a mai putut face.
Intr-o noapte pe la ora 2, sotia a primit un telefon teribil de la seful politiei, pe care-l cunostea bine si care i-a comunicat ca barbatul ei a avut un accident de circulatie foarte grav si ca se pare ca, din nefericire, a murit...
Dezastru, ea saraca cu ultimile puteri, s-a dus la locul catastrofei dar minune, sotul nicaieri, doar masina de sute de mii facuta zob, o tanara de 20 de ani care tremura pe acolo si care a declarat ulterior la politie ca ea a condus iar el, beat turta, nu avusese de fapt nimic, scapase fara nicio zgarietura si se ascunsese.
Victima, caci da, din nefericire fusese si o victima in acest oribil accident, a decededat ulterior la spital...
Sotia naucita si disperata, s-a consultat apoi cu copilul lor, persoana de toata isprava, care intre timp crescuse si era alaturi de mama sa la conducerea firmei, ce sa faca, sa divorteze sau ce se mai poate face in aceasta situatie complicata in care se aflau si dupa multa chibzuinta, decizia finala a fost sa ramana totusi impreuna, asa avandu-l sub control, caci temerea lor, justificata de altfel, era ca naiv si vulnerabil cum devenise barbatul, era o prada prea usoara pentru fetele descurcarete de azi, care s-ar fi pus pe turnat copii si astfel, s-ar fi ales praful de toata averea pe care ea o cladise si care binenteles, trebuia sa o mosteneasca doar copilul lor. Complicata este viata uneori, nu-i asa?

Mascalzone - Cap.3.


MASCALZONE.

Cap. 3.
Pe majoritatea daca ii intrebi, aaaaa, ei si-au pornit afacerile in anii 90, cu 2000 de dolari imprumutati de pe de la vecini sau de pe la parinti si multumita atat capacitatilor deosebite pe care le poseda, cat si implicarii totale in munca asidua, adica cate 16 ore pe zi, ei au reusit sa devina milionari in euro.
De fapt si de drept "reusita" lor se datoreaza conexiunilor politice pe care si le-au construit cu multa migala, ca unic tel si oportunitate de a patrunde pe piata iar contractele cu statul prin binecunoscuta metoda "Para-ndarat" au constituit de fapt singura strategie a numeroaselor lor firme pe care si le-au deschis si dezvoltat cu mare succes, in toti acesti ani.
Multi dintre ei au avut ca suport in afaceri, nu numai temperamentul lor de oameni dornici sa parvina ci si sprijinul din umbra, dar de mare importanta al securitatii, legaturi conexe pe care nimeni nu a reusit sa le descifreze in totaliatate pana acum dar sa ne scuze domnii, asa cum ar dori dansii, ca noi sa credem ca securitatea a murit odata cu revolutia decembrista, asta ne e mai greu sa o facem...

In anii 90 acesti bravi romani erau niste oameni stersi, cenusii precum poeziile lui Bacovia dar pe nesimtite, uleiosi si dispusi la orice compromis, s-au labartat cu nesat peste intreaga avutie nationala si tot, absolut tot, a trecut pe nevazute si pe nesimtite in mainile si buzunarele lor atat de incapatoare, profitand din plin de degringolada perpetua in care s-a aflat Romania, in acesti ultimi 20 de ani.

In particular insa, mascalzonarii nostri sunt de fapt niste persoane de tot rasul sau de tot plansul, cum vreti dvs sa alegeti.

Lasand la o parte aspectul jalnic al majoritatii lor, adica burti revarsate, fete buhaite si schimonosite, podoaba capilara vopsita in mod stupid, botox pe la coada ochiului sau alte si alte minuni de acest gen, domnii nostri sunt niste persoane plictisitoare, grandomane si fara simtul umorului.

 Doamne fereste sa ajungeti la vreo petrecere de-a lor, unde in afara de omniprezentul trabuc, paharul cu cea mai scumpa sampanie si cateva dansuri de rinoceri libidinosi, nu veti mai avea altceva de vazut iar discutii, aaaaa, veti auzi numai despre milioane, imobiliare, paduri, fabrici si relatii, totul intr-o falsa buna dispozitie, ras fortat si zgomotos si asta de la venire si pana la plecare, adica cateva ore, caci la dansii petrecerile sunt de complezenta, doar pentru intretinerea relatiilor, ei nestiind de fapt sa se distreze normal si sincer, cu prieteni adevarati.

Mascalzone - Cap.2.


MASCALZONE.

Cap. 2.
La ASE in anii 80 ai perioadei comuniste, intr-o grupa care a dat ulterior mai multi demnitari de stat, era si un baiat frumusel foc, descurcaret si fara bani, cum erau mai toti tinerii pe atunci.
Acest baiat s-a imprietenit cu o domnisoara draguta, de familie foarte buna, tatal medic stomatolog renumit si cu destui bani incat sa-i poata tine pe amandoi in facultate, ea fiind si ea la randul ei studenta la medicina.
Si uite asa au trecut anii, unul dupa celalalt, cu ei doi formand o pereche frumoasa si fara griji, caci de acest fapt se ocupa tatal fetei, sa nu le lipseasca nimic.
S-au casatorit, au facut si un copil si totul mergea ca pe roze pentru tanara familie. Dupa revolutie, tanarul a inceput sa prinda ceva aripi, timide totusi si si-a deschis o firma impreuna cu alti colegi de facultate dar mari, mari rezultate nu au aparut, ei fiind fara experienta si la inceput de drum.
 Totul a mers cam taras pana cand, intr-o zi cu soare, le-a venit lor ideea minunata sa intre in politica, ca sa ajute tara, aflata in mare nevoie pe atunci...
Si asa a inceput ascensiunea baiatului care intre timp se mai smecherise si el si cunoscand zilnic un noian de lume influenta, din treapta in treapta, a ajuns Ministru in Romania noastra post decembrista...
Lumea s-a schimbat mult pentru baiat, deja culorile erau altele, figurile oamenilor la fel, de bani nici nu mai vorbim, a castigat atat de multi si cu firma dar mai ales din privatizari, incat si acum mai are procese dar sa nu ne facem griji pentru atata lucru, se vor rezolva ele, cum s-au mai rezolvat si alta data...
Acum insa a aparut o alta problema, ce sa ne facem ca sotia lui nu prea mai era asa frumoasa si nici prea potrivita cu statutul lui de mare Demnitar-Om de Afaceri, iar socrul iesise la pensie si in afara de faptul ca le crestea copilul, de mare ajutor nu le mai era.
S-a cautat si s-a gasit totusi o solutie pana la urma, pentru ca si bunicul sa redevina util familiei si astfel, la solicitarea ginerelui-ministrului si-a gajat batranul apartamentul personal la banca, pentru a putea omul nostru sa primeasca un imprumut cat mai consistent.
Toate au inceput sa mearga ca pe roate, viata a devenit frumoasa, roza si minunata, satisfactia profesionala la fel, el reusind privatizari de mare succes si uluitor rasunet, care au ajutat enorm de mult tara noastra draga...
Dupa scurt timp Ministrul n-a mai avut incotro, n-a mai putut rezista si si-a facut si el saracul rost de o amanta tanara si frumoasa, nu ca sotia lui, de care a si divortat rapid, caci sa intelegem, chiar nu se mai putea oameni buni si a plecat frumos de acasa fara regrete, lasand sotiei lui tot, tot si copilul si datoria enorma de la banca...
Datorie de care barbatul fericit si cu viata complet refacuta a uitat definitiv si pe care binenteles, a trebuit sa o platesca tot bunicul.
Ministrul nostru, un om ales intre oameni, persoana cu mintea luminata si cu sufletul milos s-a evaporat astfel din traiul lui anost si invechit, neluand cu el in noua lui viata decat amaratele acelea de milioane de dolari, atat si nimic mai mult...

Mascalzone - Cap.1.


MASCALZONE
Cap. 1.
Parcurgand drumul de la revolutie incoace, am remarcat cu totii multe lucruri schimbandu-se dar cel mai mult s-a evidentiat metamorfozarea anumitor personaje de-a lungul anilor si de-a latul averilor lor iar capacitatea acestora de a uita de unde au plecat, cine le-a fost alaturi si mai ales cei 7 ani de acasa, au facilitat ridicarea de catre ei insisi si de jur imprejurul lor, a unor garduri inalte, infinite, etansandu-si cu mare pricepere personalitatile lor schimonosite astfel incat, nici bunul simt si nici onestitatea nu s-au mai putut strecura catre dumnealor, in arealul ideal pe care si l-au cladit, folosindu-se de marea lor arma secreta si anume, lipsa de scrupule.
Invaluiti pe viata in aroganta si dispret fata de orice fiinta a naturii, exceptia constituind-o doar atitudinea lor jenanta vis-a-vis de cei mai bogati ca ei, pe care cu limbile pana la genunchi ii aduleaza, admira si copiaza, ei perpetueaza traiul pantagruelic, plutind cu superioritate peste intreaga societate romaneasca si otravind definitiv sufletele tinerilor nostri, care din pacate, ar da orice sa ajunga in posturi similare, punandu-ne pe toti in situatia dramatica, de a nu avea nicio varianta de opozitie la declinul moral al societatii noastre.
Posesori patologici ai unui ego malformat, ei strivesc numai prin simpla lor prezenta orice persoana pe care o intalnesc, utilizand cu maiestrie tonul zeflemitor, aerul gomos, brutalitatea verbala si privirea diabolica, date toate de surplusul de bunastare, de viata in huzur si de putere.
Barbatii bogati si femeile instarite au evoluat diferit dar la fel de neplacut si de reprobabil, impartindu-se in doua mari categorii de oameni, pe care vi le voi descrie insa in capitolele urmatoare.